11 Mart 2012 Pazar

SİSTEKİ MELODİLER vol.8 ENYA
























Eylül 2008'de başlamışız seriye, 2012 olmuş 8. maddesindeyiz. Böyle giderse çekimleri aylar süren ve Jack Nicholson'ın hakikaten kafayı sıyırdığı Shining filmine benzeyecek işin sonu. Aynen 3. maddede olduğu gibi 8. maddede de İrlanda'ya gidiyoruz. Eithne Ní Bhraonáin ya da İngilizlerin anlayacağı dille Enya Brennan'ın melodilerine yer vereceğimiz serinin bu bölümü için elbette öncelikle onun eserlerinin müzikal yapısını tanımak lazım. İrlandalı şarkıcı 32 yılı doldurduğu müzik kariyerinde New Age ve World Music türünde zirveye oynayan isimlerden birisi oldu. Aynen Loreena McKennitt gibi yetiştiği Celt kültürünün müziğini etkilemesi kaçınılmaz oldu. Onun McKennitt'tan çok daha keskin olan atmosferik ses yapısı, çok kısa sürede gideceği yönü göstermişti aslında. Aile grubu Clannad'dan 1986 yılında ayrılıp kendi yoluna gitmeye başladığında ise artık dünyaca ünlü bir yıldız olmaya doğru giden ilk adımları atmıştı. 1986'da BBC'nin 6 bölümlük belgelesi The Celts için bestelediği müzikler onun ilk çıkışıydı. Belgeselle aynı ismi taşıyan soundtrack albümündeki şarkılar büyük bir beğeni topladı ve 1987'de piyasaya sürülen "Enya" ismindeki albümle de yolculuk resmen başlamış oldu.

Enya'nın kendisini dünyaya ciddi anlamda tanıtan albüm ise Watermark oldu. Bu albümden çıkan Orinoco Flow onun dünya çapındaki ilk hiti oldu. 2000 yılında piyasaya sürdüğü A Day Without Rain tam 15 milyon kopya satarak New Age dalında bir rekor kırdı. Bugün 50 yaşındaki şarkıcı dünya çapında toplam 75 milyon albüm satmış durumda ve İrlanda'nın en büyük müzikal ihracatlarından birisi. Onun albüm satışını geçebilen tek isim U2. Aldığı 4 Grammy ve Oscar adaylığı bu muhteşem kariyerin birer ürünüydü.

Enya'yı bu kadar sıradışı yapan elbette onun özgün müzik yapısıydı. Bunu daha ilk albümündeki Boadicea şarkısıyla kanıtlamıştı. Melodi bugüne kadar sayısız şarkıcı ve grup tarafından yeniden yorumlandı. Bunun en bilnenlerinden birisi Fugees'in Ready or Not şarkısıdır (üstelik Fugees bunu Enya'ya haber vermeden ve telif hakkı ödemeden yapmıştı). Boadicea onun insanı hayal dünyasına götüren ve içinde tek bir söz olmamasına rağmen çok şey anlatan bir dolu şarkısının ilklerindendir. Aynı albümdeki Aldebaran da onun şarkılarındaki atmosferi son derece iyi tanımlıyordu. Hatta Enya ve Watermark albümleri Enya hakkında fikir sahibi olmak isteyenler için çok net bir sözlük görevi görmektedir.Bu kadar laf sonrası Boadicea'yı aşağıya alalım. Tabii Storms in Africa'yı ada anmadan atlamayalım.



Üçüncü albüm Shepherd Moons ve yine ortalığı sallayan bir şarkı. Caribbean Blue. Ama her Enya albümünde olduğu gibi hit şarkının yanında bir dolu enfes eser bulunduruyordu bu albüm de. Book of Days ve elbette Lord of the Rings'e yollar önceden selam çaktığı başka alemlerden gelen şarkı Lothlorien. Şarkıda ön planda olan piyanonun arkasındaki synthesizer vuruşları muhteşem bir uyum yaratıyordu. Enya bu albümden toplam 5 single çıkardı ve ilk 2 albümün üzerine koyduğunu kanıtladı. Bu albüm synthesizer etkisinin de çok keskin biçimde hissedildiği bir albümdü.



Shepherd Moon'dan sonra 4 yıllık bir ara geldi ve bu 4 yılın hediyesi The Memory of The Trees olarak karşımıza çıktı. Albüm New Age albüm dalında Grammy kazandı. Diğer Enya albümlerine göre atmosferik özelliğini kaybetmeyen ama daha neşeli bir albümdü bu. Vokaller daha ön plandaydı ve bu sebeple de benim Enya diskografisinde en alta koyduğum albümdür. Belki de büyük vurgun için bu geçiş albümü yapılmıştır. Zira Enya 5 yıllık bir ara daha verir ve döndüğünde dünyayı sallar. 2001'in en çok satan 5. albümü A Day Without Rain, Only Time, Wild Child, One By One, Pilgrim gibi klasikleri bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle One By One albümün kapanışını yapan bir hayal yolculuğudur.



2005 ve Amarantine ve 2008 And Winter Came bana göre ilk 5 albüm standartlarına ulaşamamışlardır ama bu muhteşem bir kariyere gölge düşürmemiştir elbet. Enya insana sürekli o buğulu havayı hissettiren melodileri ile ve insan ruhunu dinlendirici müzikleriyle modern müzik tarihinin en yaratıcı müzisyenlerinden birisi olarak kalacaktır. Lord of The Rings için yaptığı ve Oscar adayı olan May It Be bu karakterin en tipik ürünlerinden birisidir. Onun en beğendiğim şarkısını sona sakladım. Watermark albümünden, insanı ciddi anlamda dağıtan Evening Falls...



Finali bu muhteşem melodilerin sahibi Enya'nın İrlanda'da ikamet ettiği evi, ya da kalesi ile yapıyorum. Bu melodiler zaten böyle bir evde yaşayan bir insandan gelebilirdi.

 



























Sisteki Melodiler vol.1 Anathema
Sisteki Melodiler vol.2 Marillion
Sisteki Melodiler vol.3 The Cranberries
Sisteki Melodiler vol.4 Dire Straits
Sisteki Melodiler vol.5 Hagalaz Rundedance & Of the Wand and Moon
Sisteki Melodiler vol.6 Bob Dylan
Sisteki Melodiler vol.7 Sting

Hiç yorum yok: