18 Kasım 2009 Çarşamba

ZHANO ANANIDZE

Doğu blokundan geleceği parlak olabilecek yeteneklere daha önce blogda pek çok kez yer verdik. Alan Dzagoev, Tomas Necid, Tomas Pekhart, Vladimir Weiss, Sotiris Ninis, Adem Ljajic, Nikola Kalinic, Dumitru Copil, Lubos Kalouda bunlardan birkaçı. Bugün de bu akımdan bir isimden bahsedeceğiz. Spartak Moskova'nın 17 yaşındaki genç yeteneği Zhano Ananidze. Gürcü futbol federasyonunun son yıllarda ülke futbolunu geliştirmek için uyguladığı politikalardan birisinin ürünü kendisi. Ukrayna, Letonya, Litvanya gibi eski Sovyet ülkeleri milli takımlarında önemli aşamalar kaydettiler. Bu oyuncular eski Sovyetler Birliği takımına oyuncu veren ülkelerdi ve bölünmenin ardından 20 yıl içinde önemli aşama kaydettiler. Ancak yine bu ülkelerden olan Gürcistan hafiften yerinde saydı. Futbol federasyonu da bunun ardındaki problemleri çözmeye çalışıyor ve geleceğe yatırım yapıyorlar. 2004'ten beri Alain Giresse, Klaus Topmöller ve son olarak hala görevde olan Hector Cuper gibi isimleri milli takımın başına getirdiler. 2010 Dünya Kupası elemelerinde takım İtalya, İrlanda, Bulgaristan, Karadağ ve Kıbrıs'ın bulunduğu grupta galibiyet alamadan sonuncu oldu. Ancak bu dönemde gençleri takıma kazandırmak içni ellerinden geleni yaptılar. Üç Küçük Gürcü yazısında incelediğimiz Schalke'li Levan Kenia, Empoli'li Levan Mchedlidze veLe Mans'lı kaleci Giorgi Makaridze bu isimlere örnek olarak verilebilir. Hepsi Toppmöller dönemi ve sonrasında milli takıma kazandırıldılar.

Ananidze bu endüstrinin son ürünü. Spartak Moskova altyapısına yetişmiş ve bu sene Valery Karpin tarafından A takıma alınan bir isim. Temmuz ayında ilk kez Spartak Moskova forması ile sahaya çıktı. Geçtiğimiz hafta sonu Moskova derbisinde Locomotiv Moskova'ya attığı gol onu Rus Premier Lig tarihinin en genç golcüsü yaptı, zira golü attığında 17 yaşına girmesinin üzerinden sadece 8 gün geçmişti. Rus federasyonu onu Rus milli takımında oynamasına ikna etmek için 1 milyon dolar önerdiler. Bu teklifi "düşünmem söz konusu bile değil" diyerek reddetti genç oyuncu. Hector Cuper onu milli takıma öağırdığında da hiç düşünmeden kabul etti ve 8 Eylül 2009'da İzlanda ile oynanan hazırlık maçında ilk kez milli formayı giydi. Top tekniği oldukça yüksek, duran topları iyi kullanabilen ve adam eksiltebilen bir oyuncu. Takım formasıyla sahaya çıktığı ilk maç olan Rusya Kupası mücadelesinde FC Krasnodar'a attığı gol onun genç yaşına rağmen oldukça soğukkanlı olduğunu da gösteriyor. Avrupalı scoutlar yakında peşine düşecektir.

1 yorum:

Shareef dedi ki...

Bildiğim kadarıyla Arsenal ve Liverpool'la adı anıldı bu çocuğun ve Spartak açıklama yapmıştı en azından 4 yıl daha satmak istemiyoruz, her genç futbolcuya bunlar talip oluyor falan diye. :)

liverpoolicin.blogspot.com