
İsim pek mi manidar oldu? Açıklayayım. Şimdi memlekette bir Issız Adam modası var ya? - Yok merak etmeyin, ben ondan bir şey yazmayacağım, sadece yazının hikayesini anlatıyorum.- Filmde 70'lere bolca gönderme var hani. Ayla Dikmen'ler, Nil Burak'lar, Semiramis Pekkan'lar. Tabi bu şarkılar birden piyasaya düşünce internet siteleri de hareketlendi. O sırada bir kaynak keşfedildi - şimdi ismini vermeyeyim, kapatılır falan neme lazım, isteyen olursa bildiririm.
Neyse, bu kaynakta gezinirken bir isim gözüme çarptı ve yazının konusu da buradan doğdu aslında. 1970'lerdeki Pop çılgınlığını pek yakından bilmeyen bizler için o dönemden bugüne kalamayan pek çok isim tarih olmuş durumda. Ama o dönemde doğmuş futbolculardan bugün sahalarda koşturanlarındaki esinlenmeyi merak etmedik değil. Acaba o gün babaları gerçekten popçuların şarkılarına hasta olup mu çocuklarına bu isimleri vermişti? Bu sorunun cevabını ancak, futbolcular buraya yorum yazarsa anlayabiliriz, ama biz yine de en "öyleymiş" gibi gelenleri yazalım.
Ömer Aysan Barış
Evet, yazı bu isimden çıktı ortaya. Yani bir baba ya da anne şarkıcıdan etkilenir de, adını çocuğuna koyabilir tamam, ama onun adında şarkıcının soyadı da var! Hakiki Ömer Aysan, 1972 yılında Günaydın gazetesinin düzenlediği yarışmada 3. olmuş. 1972'de çıkardığı ve yukarıda resmi görülen 45'liği de iki şarkıdan oluşuyor: Kara kuzu ve Miş Mış.
Ömer Aysan Barış ise 1982'de doğuyor. Acaba Ömer, pek mi karaydı da, kara kuzudan gidip o ismi seçtiler, diye de düşünebiliriz belki. Ya da akrabalık olabilir mi, kimbilir? İsim konulurken, adı gibi sesi güzel olsun inşallah da denmiş olabilir hatta, ama "bu devirde ya popçu ya topçu olacaksın arkadaş" klişesinin başarılı örneklerinden. Popçu olamadı fakat iyi topçu oldu diyebiliriz onun için.
Berkant GöktanBu tespit biraz daha yoruma yakın tabi. Şarkıcı Berkant'ı tanımayan futbolsever yok bir şekilde. Samanyolu şarkısı zaten tribünlerde, dillerde. Berkant, meşhur Samanyolu şarkısını 1967'de sunuyor piyasaya. Kaynaklara göre ilk başlarda pek etkili olmayan şarkı, sonraları dilden dile yayılıyor. Sanatçı 1970-75 yılları arasında plak çalışmalarını sürdürüyor. 80'lerde ise Avrupa'ya açılıyor.
Artık Berkant'ın babası bu dönemde konser izleyip mi etkilendi bilinmez, ama Aralık 1980'de Almanya'da doğan çocuklarına
Berkant adını veriyorlar. Berkant'ın kariyeri de malum. Başlarda müthiş bir çıkış, Bayern'de isminden fazlasıyla söz ettiren Berkant, sonra Türkiye'ye olaylı transferini yapıp önce Galatasaray'da sonra da Beşiktaş'ta yedeklikten kurtulamıyor. Maalesef onun isim babası gibi unutulmaz bir eseri de yok. Son kokain vakası da belki sonu oldu.
Cem Karaca
Cem Karaca'yı sadece 70'lerin popçusu olarak adlandırmak ayıp olacaktır tabi. Ancak Türk müziğine damgasını vurmuş büyük müzisyenin 70'lerde müthiş bir çıkış yaptığını hepimiz biliyoruz. En önemli şarkılarından
Namus Belası ve
Tamirci Çırağı da ardarda 1974 ve 1975'te çıkıyor. Almanya'daki küçük Cem ise 1976'da doğuyor. Bir baba, soyadı Karaca iken oğluna Cem ismini veriyorsa, sanatçıya hayran olmaması pek mümkün gözükmüyor.
Küçük Cem mi? (İşte Hayat programlarına döndü, küçük Cem ne ya) 2000'de Yozgat'a geldi. Sonra Fenerbahçe'yi gördü. Konya, Kayseri, Sivas derken şimdi İstanbulspor'la 2. Lig'de. Zirveyi de görmüş, düşüşteki bir öykü.
Ersen Martin
Tamam kabul, en uydurması bu olabilir. Ama bunda da bir gerçeklik payı olabilir şüphesindeyiz. Ersen ve Dadaşlar 1969-81 yılları arasında yoğun bir 45'lik üretimine geçmiş. Sonrasında ise 1993'e kadar albüm çalışmalarını sürdürmüşler. 3 albümleri de Almanya'da yayınlanmış. Üçüncüsü 1979'da!
Ersen Martin de 1979'da Almanya'da doğuyor. Baba grubun hayranıysa, esinlenme olması muhtemel tabi. Gerçi Ersen'in soyadında da bir falso var. Röportajlarında Türk olduğunu üzerine basa basa söylüyor, eksisozluk'teki bir girişe göre de
Martin silah türünden almışlar soyadlarını. Bilemiyoruz artık.
Bunlar dışında kimler var?Aslına bakarsanız, uyduracak olsak isim çok. Alpay Özalan için Alpay'dan esinlenilmiş diyebiliriz mesela. Ya da daha genel isimlerde pek fazla yorum yapamıyoruz. Yani Ferdi Elmas, Ferdi Tayfur'dan; Müslüm Can, Müslüm Gürses'ten; Orhan Ak, Orhan Gencebay'dan alınmış desek pek isabetli olmayacak. O sebepten abartmadan duralım.
Futbolcudan esinlenilen isimler var bir de. Bir ara herkesin Rıdvan, Sergen, Tanju olduğu söylenirdi. Var mı ortalıkta 15-20 yaşında olması muhtemel bu gençleri gören..
by tunchay